Socialstyrelens utredning om skönhetsbranschen

Under 2013 är det högst troligt att skönhetsbranschen kommer att regleras enligt denna utredning.

För dig som vill veta mer om hur jag tror vår bransch och du som kund kommer påverkas följer här min sammanfattning:

  • Alla kunder måste träffa en läkare med specialkompetens inför behandlingen, även de som varit hos oss tidigare och är mitt i en kur exempelvis. Att träffa sin egen husläkare inför behandling verkar då inte som en trolig lösning, tyvärr.

Detta måste vi åtfölja, de som inte gör det riskerar vi upp till 6 månaders fängelsestraff. Denna läkare måste troligtvis finnas tillgänglig på salongen men hudterapeut kan utföra behandlingen om kliniken har ett särskilt tillstånd.

  • För att få ett tillstånd bedöms allt ifrån lokalernas lämplighet, typen av utrustning, till vår kompetens. Hur hårda kraven blir är inte specificerat.

Särskilda kontrollanter granskar sedan klinikerna och kostnaderna för detta arbete betalas av utövarna (salongerna) genom avgifter.

  • Åldersgräns på 18 år införs.

Följderna blir då att det blir väldigt få kliniker som kommer kunna anställa en läkare med specialkompetens för att göra konsultationer ett par dagar i veckan, och ännu mer så om denna måste vara närvarande under alla behandlingar.

Min slutsats är att kostnaderna för läkare, eventuella ombyggnationer av lokaler och årliga tillstånd kommer att pressa upp behandlingspriserna, liksom bristen på konkurrens.

Andrahandsmarknaden för avställd utrustning kommer att dö ut och många i branschen kommer att gå i konkurs eller blir arbetslösa.

Min farhåga är att en ny svartmarknad kommer födas eftersom många är skuldsatta genom dyr utrustning som blir värdelös för verksamheten.
Skillnaden på detta och hur vi arbetar idag är att vi kan välja behandlingsskadeförsäkring hos SHR (Sveriges Hudterapeuters riksorganisation, där vi liksom många seriösa kollegor är medlemmar).
Försäkringen skyddar och ersätter kunden om skada skulle uppstå.

(Självfallet har vi redan idag behandlingsskadeförsäkring samt CE-märkt utrustning).

På en svartsalong har man som kund inte detta skydd!

Slutligen så hoppas jag på att utredningen mynnar ut i krav på CE-märkt utrustning, försäkringskrav och krav på certifiering av Hudterapeuter som utför dessa behandlingar genom utbildning men chansen för detta bedömer jag som liten.

Ha det gott och stort tack för att du tog dig tid!

Vänliga hälsningar/

Hanna Carlström, aukt. Hudterapeut
Medlem i SHR och Företagarna
Innehavare av Cidescoexamen och Examen från Elisabethskolan år 2001.